miércoles, 15 de septiembre de 2010

IMAGINE

Comentari del vídeo “Imagine”

Uns dels capítols de la sèrie nord-americana Glee, recentment premiada als Glaad Media Adwards, ens ofereix aquest fragment de vídeo on uns sordmuts preparen un cor amb la cançó Imagine de J.Lennon. El transfons que personalment he copsat està molt relacionat amb l’eix central d’aquesta assignatura, la diversitat.

Primerament, el fet que la discapacitat auditiva no sigui una barrera per gaudir del sentiment que provoca una cançó com aquesta, és un punt de partida trencador a la nostra societat plena de limitacions . Després, la incorporació d’altres persones, alguns d’ells amb alguna discapacitat física o intel·lectual, genera un ambient en el que ens arriba un missatge subliminal que ens mostra com persones diferents poden arribar al mateix gaudi, cadascuna fent servir les seves capacitats i estratègies, construint una situació d’enriquiment mutu en la que tots mostren el que saben fer, i aprenen del que fan els altres.

També trobo que la cançó, Imagine (1971), està molt ben escollida, ja que és un tema inspirat en l’esperança de Lennon en arribar a la pau mundial, a una convivència d’equitat entre tots els homes. Aquest missatge unificador i valoratiu de l’ésser humà, enriqueix encara més les imatges del vídeo.

Conclusions

A part del caràcter melòdic i emotiu que aquest vídeo provoca, personalment i com a futur mestre m’aporta claredat al concepte de diversitat, entès com a pluralitat d’opinions, cultures, races, lingüística, etc.

Gràcies a aquesta interacció amb persones diferents ens anem enriquint, obrim les nostres ments, i ens ajuda a tenir un major sentit crític i a veure les coses de manera diferent, no amb una única visió.

A més, trobo que el missatge del vídeo està molt potenciat pel fet d’estar vehiculat per la música, perquè la diversitat és una expressió que es fa molt visible en l’art, on l’interior de la persona troba un camí per mostrar-se i, gràcies a això, enriqueix la cultura i el món.

En definitiva, aquest vídeo em mostra una bona “radiografia” de com la inclusivitat aporta un enriquiment afegit als processos d’aprenentatge, en contra de la normalització que al llarg de molts anys ha cercat la nostra escola.


Jordi Bermúdez Martos

No hay comentarios:

Publicar un comentario